Skip to main content

Nieuws

Klassen Orkest Project.

Op 26 mei 2022 hebben de Harmonie en de Vullerschool samen het klassenorkest project afgesloten. Met dank aan de docenten via Tact Muziek. Wat hebben de leerlingen het goed geoefend. Het was echt een feestje om dit samen te mogen doen. Volgend jaar doen we dit graag nog eens over.

We hebben een nieuwe voorzitter.

Sinds maandagavond 11 april heeft De Harmonie een nieuwe voorzitter (of moet je voorzitster zeggen?): Patricia de Leeuw is haar naam, klarinettiste en woonachtig in Zutphen. Zij volgt Gerrit Boschloo op: muzikaal veelkunner en lokaal bekend met zijn loonwerkersbedrijf. Beiden hebben een passie voor muziek en voor verbinding. Een warme overdracht getuigt hiervan:

Beiden vonden het ook leuk om hun beweegredenen wat meer publiekelijk toe te lichten. In het interview hierna kan je lezen hoe de vork in de steel zit.  Voor degenen die Gerrit kennen, zal het niet verbazen dat zijn antwoorden kort maar krachtig zijn. Patricia heeft, als juf in het dagelijks leven, natuurlijk wat “meer noten op haar zang” (in positieve zin bedoeld uiteraard).

De eerste fundamentele vraag die gesteld behoort te worden is natuurlijk:

Wat betekent muziek in jullie leven?

Gerrit: “veel, favoriete hobby.  Emotie inleggen”.

Patricia: “als kind was ik al gek op muziek, ik danste overal op en zong alles mee. Ik dirigeerde sesamstraat voor de tv. Vandaag de dag is muziek maken een dagelijks onderdeel. Ik zie het als mijn uitlaatklep en meditatie. Ik krijg er ook weer inspiratie en nieuwe ideeën door”.

Zie je het verschil in antwoorden?

Het voorzitterschap 

Waarom vind je het een goed moment om te stoppen als voorzitter, Gerrit?

“Een bestuurslid biedt aan om voorzitter te worden en ik heb 2 termijnen volgemaakt”.

En, Patricia, waarom vind jij het een goed moment om het stokje over te nemen?

“Gerrit en ik werkten al wat meer samen de laatste twee jaar en het voelt als heel natuurlijk en logisch om het stokje van hem over te nemen”.

Wat dreef/drijft je om voorzitter te worden/zijn?

Gerrit: “dat was het aftreden vorige voorzitter (redactie: dat was Henk van de Hoeve, waarvan Gerrit bij zijn inauguratie in 2014 zei: “Henk verdient een opvolger”).

Patricia: “we hebben een prachtige vereniging, een vereniging die graag midden in de samenleving staat. Deze samenleving is wel in verandering, niet iedereen wil aan een vereniging verbonden zijn en het imago van een muziekvereniging is onterecht wat negatief. Daar wil ik graag verandering in brengen”. 

Hoe past(e) het in je privé-leven?

Gerrit: “mijn privé-leven staat ook in het teken van muziek,  past goed”.

Patricia: “als voorzitter krijg ik een andere rol, maar mijn betrokkenheid en uren als coördinator opleidingen was altijd al groot. Ik verwacht dat mijn activiteiten veranderen maar dat mijn uren vergelijkbaar zullen zijn. Naast voorzitter ben ik ook docent werkzaam in het VO en heb ik een gezin met drie kinderen tussen de 8 t/m 14 jaar. Een lekker bewogen leven dus, maar daar hou ik wel van”.

Wat hoop(te) je te bereiken?

Gerrit: “een gezonde vereniging met meer leden”.

Patricia: “een bloeiende levende vereniging die past binnen de huidige samenleving en daar een goede bijdrage aan levert”.

Persoonlijke elementen

Iemand die het voorzitterschap op zich neemt, doet dat ook vaak om bijkomende nobele redenen, zoals zingeving of willen groeien als persoon. En ook omdat ze weten waar hun kwaliteiten liggen en die willen inzetten; tegelijkertijd zijn ze zich bewust van hun valkuilen. Gerrit en Patricia zijn daar niet anders in en komen er eerlijk voor uit.

Wat zijn je sterke punten resp. verbeterpunten?

Gerrit: “ik heb een groot netwerk in de regio. Maar ik zou graag wat accurater optreden/praten,  minder slordig zijn”.

Patricia: “mijn sterke punten zijn denk ik mijn gedrevenheid om samen iets moois neer te zetten. Hierbij denkend aan de toekomst van het verenigingsleven in onze maatschappij. Daarnaast denk ik dat ik heel verbindend kan werken, binnen en buiten de vereniging. Ik hou van samenwerken en mogelijkheden scheppen. Voor verbetering vatbaar: Ik vind het heel leuk om zelf een idee uit te werken, ik zal als voorzitter vooral meer de sturende rol moeten pakken en minder uitvoerend”.

Wat hoop(te) je te leren?

Gerrit: “Iedereen leren kennen en overal een antwoord op weten.  Spin in het web zijn”.

Patricia: “geduld opbrengen! Ik wil altijd veel en hou van doorpakken, maar je kan het niet alleen”.

Toekomstdoorkijkje 

Hoe zien jullie je eigen toekomst in jullie nieuwe rol en die van de Harmonie?

Daarover komt eerst Gerrit aan het woord:

Wat ga je het meest missen, Gerrit? “Het “spin in het web zijn” en overal iets vanaf weten”.

Wat vind je het prettigst dat je niet meer hoeft te doen/zijn? “Niks,  ik vind alles leuk.  Ik blijf me ook gewoon inzetten voor de vereniging”.

Wat heb je vooral geleerd? “Het spreken in het openbaar tegen een wat grotere groep. Ben niet bang meer om af  te gaan”.

Wat ga je nu doen, hoe ga je verder? “Als bestuurslid verder. Voorzitter helpen waar gewenst”.

Wat heb je als sterkste kracht van de vereniging ervaren? “Erg leuke club met welwillende leden. Echte teamgeest”.           

Na deze heldere, bondige en positieve woorden van Gerrit, is nu het

slotakkoord voor Patricia:

Waar zie je naar uit, Patricia? “Samen genieten van mooie muzikale projecten ontwikkelen en nieuwe dingen uitproberen”.

Waar zie je tegenop? “Ik voel me niet snel een leider en vind het spannend om nu wel zo gezien te worden. Daar komt wel een grote verantwoordelijkheid bij”.

Wat ga je vooral leren en ervaren denk je? “Zoals al eerder gezegd hoop ik meer geduld op te kunnen gaan brengen en verder: misschien minder direct te zijn want ik draag het hart op de tong en dat is niet voor iedereen prettig”.

Wat ga je nu minder doen, waar haal je de benodigde tijd vandaan? “Ik zal minder doen in de opleidingscommissie. Meer organiseren dan uitvoeren”.

Wat zou je het meest willen veranderen en hoe? “Grote betrokkenheid van de leden. Iedereen heeft kwaliteiten en is waardevol binnen de vereniging. Iedereen moet zich gewaardeerd en gezien voelen binnen de vereniging. Daarnaast wil ik graag de samenwerking met de samenleving vergroten. Door samen te werken met andere partijen en zichtbaar te zijn bij belangrijke gelegenheden. Ook door in het muziekonderwijs te investeren op en na school. Voor jong en oud. Want muziek maken is goed voor alle leeftijden”.

Wat zou je juist zo willen houden? “De vriendelijke en gezellige sfeer in de vereniging. We zijn niet altijd even serieus, en dat is soms misschien niet handig, maar zorgt wel voor een goede sfeer binnen de vereniging”.

Waar ligt volgens jou de kracht van de vereniging? “We zijn spontaan en ondernemend en bereid de handen uit de mouwen te steken”.

Deze laatste kernachtige woorden van Patricia typeren De Harmonie als vereniging.

Gerrit blijft zijn dienstbaarheid inzetten en Patricia gaat het stokje (meer) in handen nemen.

Het bestuur is blij met de warme overdracht en heeft alle vertrouwen in een vruchtbare toekomst.

CompostActie

Het voorjaar komt er weer aan en mensen die aan de slag willen in hun tuin kunnen net als andere jaren bij Muziek­vereniging de Harmonie weer compost, potgrond en koemestkorrels bestellen.

Als u belangstelling heeft kunt u tot 20 februari een mailtje sturen naar info@deharmoniegorsseleefde.nl. De verkoopprijs is € 6,- per zak van 40 liter. En een zak koemest­korrels voor € 20,-.
De bestelling wordt afgeleverd als de betaling is ontvangen op IBAN: NL87 RABO 0322 3591 71

Als het volgens de Corona-regels kan, zullen de leden van de Harmonie weer als vanouds met trekkers en karren door de Gorsselse en Eefdese straten rijden om huis aan huis te verkopen. Maar als u verzekerd wilt zijn van levering en niet persé thuis wilt zijn, dan is bestelling van tevoren natuurlijk erg aan te bevelen.

Zo kunt u De Harmonie ook in Corona-tijden blijven steunen!


Oud Papier - iedere 1e zaterdag van de maand - 9.00 uur aan de weg

De Harmonie blijft trouw oud papier ophalen, iets wat we al 40 jaar doen en graag willen blijven doen. 

De inkomsten via oud papier zijn voor onze vereniging van wezenlijk belang. En het geeft ook een leuke vorm van binding met onze vereniging, dat merken we regelmatig.
We blijven rekenen op uw steun!!


Rabobankclubsupport

Namens de Harmonie willen we iedereen bedanken die op ons gestemd heeft, wat een mooi bedrag!


Wat deden we op 19 mei 2019

Concert De Harmonie en het Hoventoon koor

Op zondagmiddag 19 mei om 15.00 uur bieden De Harmonie Gorssel – Eefde en het kamerkoor De Hoventoon uit Deventer u een bijzonder concert aan in de (protestantse) kerk te Gorssel. Het draait allemaal om het thema “CONTRAST”: blaas- versus zangmuziek of toch ook samen? Contrasten kunnen voor mooie balansen zorgen. Noord – en Zuidpool, muziek van alle tijden, ingetogen of juist uitbundig. Wij beloven u dat het een heel mooi concert gaat worden!

De Harmonie Gorssel – Eefde behoeft weinig nadere uitleg. Kamerkoor De Hoventoon is in Gorssel e.o. wellicht wat minder bekend. Daarom even een nadere kennismaking:

Kamerkoor De Hoventoon is een gemengd koor met ongeveer 25 leden, dat is opgericht op de Hoven (Worp) in Deventer in 1989. Het is een gezellige, enthousiaste en ambitieuze groep zangers die plezier heeft om samen muziek te maken. De leeftijd van de leden ligt tussen 40 en 60++ jaar. Katalin Szabó al 10 jaar dirigeert het koor met veel enthousiasme en aandacht voor de details. Het repertoire bestaat vooral uit a capella-muziek van alle componisten en tijden, zowel wereldlijk als religieus, vaak uit het klassieke genre. Soms is er een concert met instrumentale begeleiding door bijvoorbeeld piano, harp of een ensemble. De muziek is veelal vierstemmig, maar ook wel vijf- tot achtstemmig. Gemiddeld heeft de Hoventoon 2 concerten per jaar. Daarnaast is de het kamerkoor regelmatig te bewonderen tijdens het Dickensfestival in Deventer


Unieke Harmonie-avond

Zaterdagavond 24 november 2018 was het zover: het groots opgezette jubileumconcert van De Harmonie Eefde – Gorssel. Samen met een geweldige Iris Kroes en de enthousiaste dansers van Mars Bentum werd een spectaculaire uitvoering gegeven. Het publiek in een volle Buitensoos was laaiend enthousiast en beloonde de finale met een (dubbele) staande ovatie op het slotnummer “I wish” van Stevie Wonder. Hierbij werd zowel swingend gedanst als gezongen, door Iris.

Na ’s middags de doorlooprepetitie met elkaar  te hebben gedaan, waarbij her en der nog wat aanpassingen werden doorgevoerd, kwamen de eerste bezoekers tegen 18.30 uur al binnen druppelen. Het HIT-orkest startte de muzikale avond vol enthousiasme in het voorprogramma. Dit was ook al een bijzonder gebeuren want de mensen werden zodoende met muziek ontvangen in de zaal, gespeeld door onze toekomstige “grote” muzikanten. En opgewonden dat ze waren…. Op zo’n podium zit je niet iedere dag! Wat een mooie zaal is het toch!!

Vervolgens begon het “officiële” programma, geopend door onze sympathieke presentator:  lady Ester.

“The jubilee ouverture” was overweldigend, gevolgd door mooie stukken met Iris Kroes in de hoofdrol, begeleid door het orkest. Wat prachtig kan ze toch zingen en wat een innemende vrouw! En de stukken waarbij het orkest haar begeleidde zijn bovendien door haar zelf geschreven!! Achtereenvolgens het Friese “Thus”, “the Suit” (ze is gek op mannen in mooie pakken..) en “Symphony” varieerden van gevoelig tot lekker vrolijk en swingend . En na de pauze kwam daar nog haar “Surrounded by water” bij, een lied waarop ze extra trots is omdat ze het heeft uitgevoerd in de culturele hoofdstad 2018, haar “Thus” Leeuwarden.

 

Nog voor de pauze werd ook het door de bekende Amerikaanse componist Gershwin geschreven (en in 1951 verfilmde) “An American in Paris” goed uitgevoerd door zowel het orkest als een aantal dansers. Een lang, uitdagend stuk met grote diversiteit dat door de meeste bezoekers op waarde werd geschat.

Na de pauze ging het allemaal echt “los”. Eerst nog ingetogen met het prachtige “Hallelujah”, door Iris en de dansers.  Na het klassieke “Arioso” van Jacob de Haan begon direct het non-stop gedeelte met Toccata van Bach en denderde het concert achter elkaar door met swingende muziek  als “Uptown Funk”, “Ironic”, “Blurred lines” en “Can’t stop the feeling”. De muziek werd op wervelende wijze aangevuld en uitgevoerd door de dansers en Iris. Tot en met een geweldige finale dus met “I wish”.

De Harmonie heeft aangetoond dat een concert in een eigentijds concept zeer wel mogelijk is. De wijze waarop het publiek hierop heeft gereageerd, bevestigt de ingeslagen weg. Ook het feit dat de meeste jonge bezoekers tot het einde zijn gebleven getuigt hiervan. Ze wilden niets missen van dit evenement! Hopelijk is menigeen geïnspireerd geraakt door deze avond en wil men ook deel uit gaan maken van onze vereniging.

Het was een unieke avond waarop iedereen blij en tevreden kan terugzien.

*** de foto’s zijn gemaakt door Pascale Drent
Bekijk hier alle foto's!

Bekijk hier alle filmpjes van de Harmonie op ons youtube kanaal! Als je daar toch bent abonneer ook gelijk op ons kanaal.