Skip to main content

Blaasinstrumenten koper

Blaasinstrument 1

Trompet | Een van de hoogst klinkende koperen blaasinstrumenten met een heldere, een beetje scherpe toon. Door de kunstige manier waarop de buis gebogen is zou je niet zeggen dat deze toch nog ongeveer anderhalve meter lang is. Om geluid uit een trompet (en andere koperinstrumenten) te krijgen is het niet voldoende om krachteloos door de buis te blazen, je moet de lucht juist met enige kracht door de buis persen met behulp van lipspanning (embouchure). Het geluid van de trompet wordt dan geproduceerd door het vibreren van de lippen tegen het komvormige mondstuk. Door het indrukken of loslaten van ventielen en je lipspanning te variëren, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.

Luister hier hoe een trompet klinkt.


Blaasinstrument 2 Trombone| Het woord trombone betekent ‘grote trompet’. De trombone in zijn huidige vorm bestaat al heel lang. Ongeveer 500 jaar geleden werd een trompet omgebouwd door een U-vormige schuif in te bouwen. Trompetten en trombones zijn dus familie van elkaar, ook al zien ze er verschillend uit. De trombone of bazuin heeft dezelfde heldere toon als de trompet maar door de grotere buislengte is de toon een stuk lager. Het geluid wordt geproduceerd door het vibreren van de lippen van de speler tegen het mondstuk aan. Het instrument bestaat uit een cilindrisch geboorde buis en een U-vormig beweegbare buis: de schuif of coulisse, uitlopend in een wijde beker. Door de schuif in of uit te trekken wordt de lengte van de pijp kleiner of groter en als gevolg daarvan de toon hoger dan wel lager. Elke stand van de buis (er zijn er zeven) noemt men een positie. Het traploos glijden van de ene naar de andere toon heet glissando.

Luister hier hoe een trombone klinkt.


hoboHoorn | In de Middeleeuwen werden hoorns gebruikt tijdens de jacht en in het leger. In het begin was de hoorn niet meer dan een buis, al dan niet met vingergaten, gemaakt van natuurlijke materialen. Later werden ze van metaal gemaakt.
De hoorn is net als de trompet voorzien van een stelsel van (draai)ventielen. De vele ombuigingen van de buis zijn nodig omdat deze maar liefst ongeveer vier meter lang is! De koperen buis heeft een conische, nauwe boring. Aan de dunne kant van de buis wordt het trechtervormige mondstuk geplaatst. De andere opening van de buis bestaat uit een wijd uitlopende beker.

Luister hier hoe een hoorn klinkt.


fagot

Tuba | De tuba wordt ook wel bariton of tenor tuba genoemd en behoort tot de zogenaamde saxhoorns. De saxhoorn heeft weinig met de hoorn te maken, ook al zou je misschien anders denken als je de naam hoort. Het heeft zijn naam gekregen van de Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax. Sax is vooral beken geworden als uitvinder van de saxofoons, maar hij heeft ook nog een aantal andere instrumenten op zijn naam staan. Hij verbeterde namelijk een aantal koperen blaasinstrumenten en kreeg toestemming om de instrumenten zijn naam te geven. Zo ontstonden de saxhoorns, waaronder de bariton/tuba.

 De bariton heeft een helder en scherp geluid dat een beetje in de richting gaat van de trombone en de trompet.

 Luister hier hoe een tuba klinkt.


sax Bastuba | De bastuba (contrabasse à pistons), meestal kortweg tuba of bas genoemd, is het grootste en dus het laagst klinkende koperen blaasinstrument. De tuba is voor een blaasorkest (harmonie, fanfare, brassband) de basis omdat dit instrument de laagste tonene kan spelen.
Het geluid van de bastuba wordt geproduceerd door het vibreren van de lippen tegen het komvormige mondstuk. Evenals bij de hoorn en het euphonium is de lange buis van de blaasbas opgerold. Door het indrukken of loslaten van ventielen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken. Ze zorgen ervoor dat de buis van het instrument verkort (hogere tonen) of verlengd (lagere tonen) kan worden.

Luister hier hoe een bastuba klinkt.


Instrumenten

Speel jij liever een blaasin-
strument? Of lijkt het je leuk om slagwerk te bespelen? Klik op één van onderstaande linkjes om te kijken hoe de instrumenten eruit zien en klinken.

Blaasinstrument | hout:

  • Dwarsfluit
  • Hobo
  • Saxofoon
  • Klarinet
  • Fagot 

Blaasinstrument | koper:

  • Trompet
  • Hoorn
  • Bastuba
  • Trombone
  • Tuba 

Slagwerk